Ik kijk terug op een bijzonder jaar. In totaal 1188 vogels heb ik dit jaar in mijn tuintje in handen gehad met als hoogtepunten de Taigaboomkruiper en de buitenlandse koolmezen.
maandag 31 december 2012
zaterdag 8 december 2012
uitersten qua leeftijd
Vandaag een dag van uitersten qua leeftijd. In plaats van naar de jaarlijkse ringersdag in Wageningen te gaan, koos ik ervoor om familie te bezoeken en gelijk even langs Culemborg te rijden, de stad van mijn voorouders. Daar had ik namelijk contact gelegd met iemand die vangkooitjes maakt en verkoopt. Deze krasse baas van 80 jaar heeft het maken van vangkooitjes geleerd van zijn vader en grootvader. Leuk om te zien hoe enthousiast hij er over kan vertellen. Nu maar hopen dat de nieuwe aanwinsten ook goed vangen. Bij thuiskomst werd ik verrast door een dode merelman in de schuur. Deze was door Jan (een jonge vogelaar in de dop bij mij uit de buurt) bij mij gebracht nadat hij zich dood had gevlogen tegen het raam. Deze merel was door mij op 21-01-2011 als 2Kj man geringd en verkeerde in goede conditie, totdat hij dus het raam tegenkwam.
vrijdag 16 november 2012
Controle
Kennelijk is mijn voorlichting in de buurt niet echt succesvol te noemen, want één van de buurtbewoners dacht dat ik aan het stropen was en heeft de politie gebeld. Op zich een hele goede actie, want de illegale vogelvangst in Nederland is ongekend. Zie maar eens het onderzoek dat in opdracht van Vogelbescherming Nederland heeft plaatsgevonden. Ik kon de heren met de sterke armen mijn ringvergunning tonen en laten zien wat ik allemaal aan het doen was. Gerustgesteld gingen zij heen. Mocht u eens van dichtbij willen bekijken wat ik allemaal ‘uitspook”, laat het me weten en u bent van harte welkom.
tussenstand
Vandaag heb ik de grens van 1.000 vogels overschreden (gerekend vanaf 01-01-2012). De teller staat nu op 707 nieuw geringde vogels en 383 terugvangsten (waaronder dus 4 buitenlanders!).
volstrekt onwaarschijnlijk
Het kan niet op en statistisch bezien volstrekt onwaarschijnlijk, maar toch is het waar. Vandaag opnieuw buitenlanders. Ving ik in het begin van de ochtend de Litouwse Koolmees terug (eerder gevangen op 27-10-2012), hing er halverwege de ochtend een 1Kj man Koolmees in het net met een ring uit Estland!!!
woensdag 14 november 2012
Russische schone
Een bijzondere dag. Vang ik vandaag de 2e vogel terug die niet door mijzelf geringd is, blijkt dit opnieuw een buitenlander te zijn. Ditmaal een “schone” vrouw Koolmees (1Kj) uit Rusland (Moskva). Het begrip “schone” is betrekkelijk, want deze vrouw heeft een behoorlijk gezwel op haar kop.
dinsdag 13 november 2012
Schoonheidsfoutje
Opnieuw een voorbeeld van een foutje in de natuur. Bij deze Koolmees zijn de staartveren weliswaar geruid en vervangen, maar 1 staartveer is niet goed uit de schacht gekomen. Normaal gesproken behoort dat hoornachtige omhulsel te verpulveren, maar bij deze ene staartpen is dat niet goed gelukt.
maandag 12 november 2012
Kruisbek
Vandaag (12-11-2012) opnieuw een Pimpelmees gevangen met een vergroeide snavel. De snavel is beduidend langer dan normaal en vormt als het ware een kruisbek. Toch is deze vogel in staat om haar kostje bij elkaar te scharrelen, want deze na 1Kj vrouw verkeerde in goede conditie.
zondag 28 oktober 2012
Goud
Na het succes van gisteren vandaag toch maar weer het 3-meternetje tussen de schildersspullen in de achtertuin geplaatst. Ving ik er gisteren 31 stuks, vandaag stokte de teller (mede door mijn eigen tijdgebrek) op 32 stuks, waaronder een nieuwe baansoort, te weten een Goudhaan. De soort had ik al eerder in m’n tuin waargenomen, maar nog niet eerder gevangen. Het betreft een adulte man met een vetscore van 1. Tijdens mijn verblijf op Schiermonnikoog (de eerste twee weken van oktober) ving ik ze ook wel, maar dan in betere conditie met vetscore 2 of 3.
zaterdag 27 oktober 2012
Yes!!!
Yes !!!! Een buitenlander. Na een mislukte vangochtend op Torenvalk en Buizerd besloten om vanmiddag toch maar een 3-meter netje te plaatsen tussen de troep in de tuin. Dankzij de schilder staat de hele tuin namelijk op z’n kop en kan ik de normale netopstelling niet plaatsen. Om 12.15 uur ving ik dan eindelijk de eerste vogel terug die niet door mijzelf geringd is. En dan is het meteen een Koolmees uit Litouwen. Wow. Eerlijk gezegd heb ik even staan juichen bij de netten, maar dat zij me hopelijk vergeven.
zondag 23 september 2012
tussenstand
Vandaag de 800 vogels gepasseerd dit seizoen. De Huismus staat al een tijdje op 254 stuks en is vandaag ingehaald door de Pimpelmees (262 stuks) . Goede derde is de Koolmees met 169 stuks. Op de vierde plaats staat de groenling (44 stuks), gevolgd door Heggemus (15 stuks) en Merel (14 stuks). Ben benieuwd waar de teller aan het einde van dit jaar op staat.
vrijdag 13 juli 2012
nieuwe handsoort
Hoera. Een nieuwe handsoort (= soort die je voor het eerst in je handen hebt om te ringen), en dat betekent gebak. Eindelijk is het gelukt om een Turkse Tortel (vrouw, na 1e Kj) te vangen. Al eens eerder was het bijna gelukt, maar toen ontsnapte hij uit het 3-meter mistnetje. Nu kon ik hem ‘slaan’ met m’n whoosh-net. Jammer alleen dat haar partner toch nog kans zag om te ontsnappen, want anders had ik er gelijk 2 te pakken gehad.
woensdag 11 juli 2012
IP
Sinds enige tijd heb ik de beschikking over een zogenaamd “whoosh-netje”, zeg maar een soort slagnet van ca. 2,5 x 1,3 meter. Met behulp van een IP-camera kan ik vanuit de woonkamer op m’n laptop zien of er vogels “op het slag zitten”. Zo kon ik vandaag (11-07-2012) de 4e Houtduif van dit seizoen verschalken, alsook de 2e Vlaamse Gaai.
vrijdag 6 juli 2012
zondag 17 juni 2012
Huismus
Waar komen al die Huismussen toch vandaan? Vandaag de 100ste Huismus van dit seizoen gevangen en geringd. Vandaag kon ik trouwens ook voor het eerst de nieuwe 9 mm. ringen gebruiken. Er vliegt een volwassen Houtduif vrouw met glimmende ring door de buurt.
vrijdag 8 juni 2012
Topdag
Vandaag de beste vangochtend gedraaid van dit seizoen tot dusver. Maar liefst 39 vogels gingen door mijn handen. “Topscorer” was de Huismus met 18 stuks, hoofdzakelijk jonge vogels. Daarnaast veel Pimpelmees (11x) en Koolmees (9x). Een Groenling (na 2Kj man) vormde de variatie in het palet.
vrijdag 1 juni 2012
pech of geluk
Topdrukte! Al die jonge huismussen en mezen vragen er gewoon om om gevangen te worden. Dat vinden de katten trouwens ook. Op 01-06-2012 had een kat succes en de vogel en ik pech. De vogel heeft het met de dood moeten bekopen, ik mag weer eens een nieuw net aanschaffen.
woensdag 23 mei 2012
Leuk leuk leuk
Leuk, leuk, leuk. Vandaag bracht een buurvrouw een klein dood vogeltje. Op zich natuurlijk niet zo leuk, maar deze bleek op 17-07-2011 door mij geringd als 1e kalenderjaar Tjiftjaf. Moet je je voorstellen dat zo’n klein beestje de winter heeft doorgebracht in Zuid-Spanje / Noord-Afrika, en nu dus weer in dezelfde buurt bivakkeerde als waar hij uit het ei gekropen is. Het blijft bijzonder.
dinsdag 22 mei 2012
@#$@#@$@#
Vang je eindelijk één van die Houtduiven die de hele zomer al koerend om je huis heen vliegen, moet je hem ongeringd loslaten omdat je de juiste ringmaat niet op voorraad hebt. @#$@#@$@#. Dat overkomt me niet meer. Direct de juiste ringen besteld.
zaterdag 12 mei 2012
terug
Vandaag werd een ring teruggemeld vanuit de Fonteinkruid. Deze ring (tezamen met de restanten van de bijbehorende vogel) was binnengebracht door de kat. De ring behoorde aan een Huismus die op 19-06-2011 als 1Kj vogel was geringd
maandag 7 mei 2012
Braamsluiper
Vandaag de eerste jonge Huismus van dit seizoen geringd. Tevens een nestkastje met jonge Koolmezen geringd (9 stuks, 13 dagen oud). Aan het eind van de middag hing er nog een leuke soort in het net, te weten een Braamsluiper.
zondag 22 april 2012
nieuwe baansoort
Vandaag kon ik een nieuwe “baansoort” noteren, te weten een Zwartkop. De zwartkop is een vrij algemene vogel, alleen had ik hem nog niet eerder gevangen aan de Akkermunt. Normaliter overwintert de Zwartkop in Zuid-Spanje of Noord-Afrika. Ringonderzoek heeft aan het licht gebracht dat er zich een populatie aan het ontwikkelen is die in Engeland overwintert, met name dankzij het genereuze voedselaanbod van de Engelsen in de winter. De Engelse voedertafels zijn wat dat betreft ‘berucht’, of beroemd zo u wilt. Het lijkt erop alsof de Engelse overwinteraars toenemen in aantal. Twee jaar terug zag ik in de winterperiode regelmatig een Zwartkop fourageren op de voedertafel in mijn tuintje. Op de foto ziet u de Zwartkop in vol ornaat. Opvallend is zijn bruine pet. Het zijn de mannetjes die hun naam eer aan doen met hun zwarte pet. Ook de jonge vogels hebben na het uitvliegen een bruine pet, die na enige maanden verandert in zwart (althans bij de mannetjes).
zaterdag 31 maart 2012
de 1e Tjif en de 1e broedvlek
Vandaag de eerste Tjiftjaf van het seizoen gevangen. Ik had deze week al eerder een Tjiftjaf waargenomen, maar dan nu de eerste vangst van het jaar. Toch weer verbazingwekkend dat zo’n klein vogeltje helemaal in Afrika (onder de Sahel-gordel) overwintert en hier komt broeden.
Vandaag ook de eerste Groenling gevangen met een beginnende broedvlek, hetgeen betekent dat de eileg-fase is gestart. Ben benieuwd of ik deze vogel in het komende broedseizoen nog vaker zal terugvangen
zaterdag 24 maart 2012
dode Merel
Vandaag werd door de buurman een dode merel (man, na 2e kalenderjaar) afgeleverd welke door mij was geringd op 28-01-2011
zaterdag 3 maart 2012
Koolmezen weg ?
Waar zijn toch die Koolmezen gebleven? Had ik er vorig jaar tot deze tijd (begin maart) een stuk of 90 gevangen, nu kom ik niet verder dan 5 exemplaren, en deze vijf hadden stuk voor stuk een slechte conditie. De pimpelmezen daarentegen vang ik wel in gelijke mate als vorig jaar
dinsdag 21 februari 2012
Vlaams
Vandaag viel mij een leuke vangst ten deel, namelijk een Vlaamse Gaai. Wat een indrukwekkende vogels zijn dat toch (en wat kunnen ze schreeuwen en bijten).
vrijdag 17 februari 2012
vergroeid
Op 17 februari 2012 werd een Pimpelmees gevangen, waarvan de snavel vergroeid was. Dit fenomeen komt helaas vaker voor en meestal sterven dit soort vogels de hongersdood omdat ze door de afwijking van hun snavel niet bij hun voedsel kunnen komen. Deze Pimpelmees was echter nog in een goede conditie en zat ruim boven het gemiddelde gewicht.
maandag 13 februari 2012
Bijzonder
Vandaag is een voor deze streken zeldzame vogel geringd, te weten een Taigaboomkruiper. Om helemaal zeker te zijn van de juiste determinatie is assistentie gevraagd aan Onno de Bruin en Mark Zekhuis. Deze heren hadden onlangs een presentatie verzorgd tijdens de landelijke SOVON-dag in Nijmegen met als titel: “boomkruipercomplex in Twente ontrafeld”. Zij konden inderdaad mijn determinatie bevestigen.
maandag 23 januari 2012
raam
Vandaag is een op 14 oktober 2011 geringde Merel teruggemeld uit de Klaproos. De Merel was tegen het raam aangevlogen.
Abonneren op:
Posts (Atom)