dinsdag 31 december 2013

het einde van 2013

Het jaar 2013 is ten einde en het was best een leuk jaar. Ik bewaar leuke herinneringen aan de vele sijsen die in de winterperiode mijn tuin aandeden, maar ook aan de nieuwe baansoorten, te weten de Zanglijster, de Zwarte Mees en de Glanskop. Daarbij: een totaal aantal van 1.205 vogels is absoluut niet verkeerd te noemen, (de locatie van) mijn tuintje in ogenschouw nemend. Tot slot van dit jaar nog de totalen:


zondag 29 december 2013

Uitwisseling

Eindelijk. Mijn maatje uit Gramsbergen heeft eindelijk een vogel teruggevangen die door mij een maand eerder  in Hardenberg was geringd. Het betrof een 1e Kalenderjaar vrouw Groenling.  Al eerder zag hij een waarschijnlijk door mij geringde vogel (Huismus) in zijn tuin. Omdat mijn maatje de Huismussen in zijn tuin voorziet van een kleurring (hetgeen de terugmeldkans vergroot), was een geringde Huismus zonder kleurringen natuurlijk best een opvallende verschijning. Ondanks verwoede pogingen om de ring met een telescoop af te lezen of de vogel te vangen, is dit niet gelukt. Nu moet ik nog maar zien er één van hem terug te vangen :-).

vrijdag 20 december 2013

Glans of mat

Opnieuw een nieuwe baansoort! Dit keer een Glanskop. In de hand is een Glanskop van een Matkop te onderscheiden door het lengteverschil te meten tussen de kortste en de langste staartveren. Is het verschil korter dan 4 mm., dan is het een Glanskop. Betreft het verschil meer dan 5 mm., dan is het een Matkop.


zondag 15 december 2013

amputatie

Na de ervaring van gisteren vandaag opnieuw geprobeerd om het whooshnetje te gebruiken. Aan het taalgebruik is al te merken dat er weinig van terecht is gekomen. Soms zaten er wel vogels op het slag, maar als je dan te lang twijfelt omdat er nog meerdere in ‘het hout’ zitten, vang je uiteindelijk niets. Wat wel ving was het klapnetje dat ik om een pindanetje heen had gefabriceerd (naar het idee van mijn collega uit Neede). Daar kon ik in de loop van de middag vijf verse Pimpelmezen mee vangen. Eén van die vijf joeg me nog de schrik om het lijf, omdat hij slechts één poot bleek te hebben. Het zal toch niet dat ik dat met mijn klapnetje op mijn geweten heb?  Het bleek echter een oude amputatie te betreffen. Als ik de foto van dichtbij bekijk, dan lijkt het erop alsof het kniegewricht afgeklemd is geweest met een paardenhaar of iets dergelijks, waarna de amputatie heeft plaatsgevonden. Dat de vogel in kwestie er desondanks “goed mee uit de voeten kon”, bewees zijn conditie. Met een gewicht van 12,2 gram behoorde hij tot de zwaargewichten.



zaterdag 14 december 2013

Op slag

Groenlingen op slag! Eindelijk, de Groenlingen komen aan de grond. Sinds tijden weer eens het whooshnetje kunnen gebruiken. Van de vier Groenlingen bleken er twee al eerder door mij geringd te zijn, en wel beide op Koninginnedag (30-04-2013). In de tussentijd heb ik ze niet gezien.