vrijdag 5 december 2014

na de vogelgriep de vogelpokken

Eindelijk weer eens een bericht. Na bijna 2 maanden niet in mijn tuin gevangen te kunnen hebben vanwege diverse oorzaken (privé, vangweek op Schier en de stand-still {vangstverbod} vanwege de uitbraak van de Vogelgriep in de bio-industrie) eindelijk weer eens de netten opengeschoven. Het was een beetje hollen en stilstaan met de vogels. In de vroege ochtend was het hollen, na circa 09.30 uur was het meer stilstaan. Toch nog in totaal 41 vogels kunnen bemachtigen, waarvan de hoofdmoot bestond uit ongeringde Pimpelmezen en Koolmezen.
Onder die Koolmezen een exemplaar dat ik al eerder op de voedertafel had gezien, met een verhoudingsgewijs enorm gezwel aan de linker tibia. Duidelijk geval van vogelpokken. Uit voorzorg maar het vogelbewaarzakje apart gehouden en straks grondig reinigen. Uit ringvangsten (in België) is gebleken dat de vogelpokken vanzelf weer kunnen verdwijnen. Of dat ook met deze gezwellen lukt is nog maar de vraag.

Verder nog wat Huismussen gevangen, waarvan 1 terugvangst. Deze vogel had de P5 links volledig wit van kleur. Voor de rest was zijn verenpak normaal te noemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten